Radacina de cicoare – pentru prevenirea diabetului, a durerilor de artrita si pentru insanatosirea ficatului

Cicoarea este o planta lemnoasa si erbacee, fiind o comoara din punct de vedere al beneficiilor pe care le poate conferi sanatatii omului. Mai mult, este un sedativ natural si va protejeaza de pietrele la rinichi. Daca alegeti sa o includeti in dieta, aceasta mica planta poate fi un factor puternic pentru sustinerea sanatatii.

Radacinile de cicoare sunt folosite de obicei pentru fabricarea medicamentelor si pot trata numeroase probleme de sanatate. Aceste radacini s-au gasit a fi mai folositoare sub forma de extracte sau sub forma de aditiv alimentar natural.

Extractul din radacina de cicoare, cunoscut de obicei ca Inulina, este produs prin eliminarea componentei insolubile din radacina plantei in urma uscarii acesteia, radacina sub forma de pudra fiind combinata cu apa.

Extractul din radacina de cicoare si avantajele sale pentru sanatate:

1. Sanatatea inimii

S-a demonstrat ca Inulina ajuta la reducerea nivelului de colesterol nociv din corp. Acest colesterol LDL este unul dintre principalii factori pentru tensiunea arteriala marita si pentru dezvoltarea aterosclerozei, avand in vedere ca blocheaza fluxul de sange in momentul in care ingroasa venele si arterele. Totodata, poate contribui la cresterea riscului unor atacuri de cord sau atacuri cerebrale.

Cicoarea este plina de fenoli vegetali, care au fost apreciati de multa vreme ca fiind agenti anti-aritmici si anti-trombotici; acestia sunt cunoscuti ca antioxidanti. Conform cercetatorilor, prin comparatie cu cafeaua normala, cafeaua pe baza de cicoare poate imbunatati semnificativ echilibrul dintre plasma si sange in corp, reducand riscul dezvoltarii unor boli cardiovasculare.

2. Sanatatea ficatului

Abilitatea extractului din radacina de cicoare de a proteja impotriva radicalilor liberi indusi chimic si a posibilei toxicitati a ficatului a fost evaluata intr-o lucrare medicala publicata in 2015. Participantii au fost impartiti in 4 grupuri, in functie de nivelul de daune create de radicalii liberi, cantitatea de antioxidanti si tratamentul administrat.

Cei care au folosit extract din cicoare inainte de tratament au putut sa previna lezarea celulelor si au redus semnificativ nivelul de oxidare, in final imbunatatindu-si conditia ficatului afectat de toxicitate.

Rezultatele au aratat ca extractul de cicoare este plin de antioxidanti naturali si este capabil sa indeparteze radicalii liberi reactivi. Mai mult, cicoarea intareste sistemul de aparare al corpului si curata ficatul.

3. Alina constipatia

Datorita inulinei, s-a raportat ca radacina de cicoare poate ajuta la alinarea constipatiei. Cercetarile au fost publicate in Jurnalul International de Nutritie si Stiinte Alimentare si au studiat impactul consumului zilnic a 15 grame de cicoare in cazul persoanelor varstnice care sufereau de constipatie. Studiul, fiind clasificat si prin control placebo, s-a desfasurat pe durata a 28 de zile.

In studiu s-a raportat ca „participantii din grupul de inulina au confirmat reducerea dificultatilor la defecatie in timpul administrarii suplimentelor si o imbunatatire a procesului de digestie. Suplimentarea zilnica a 15 grame de inulina alina constipatia si imbunatateste calitatea vietii in randul populatiei varstnice, suferinde de constipatie.”

4. Reduce durerile cauzate de artrita

Extractul din radacina de cicoare a fost folosit ca remediu traditional pentru tratarea artritei. Prezinta proprietati antiinflamatoare puternice, care pot ajuta la reducerea durerilor cauzate de tulburari precum osteoartrita.

Pacientii care au fost tratati cu extract din radacina de cicoare au raportat o imbunatatire considerabila in ceea ce priveste durerea asociata osteoartritei. Datorita proprietatilor sale antiinflamatoare, extractul din radacina de cicoare poate fi folosit si pentru durerile musculare, articulare si sub forma de agent antiinflamator general.

5. Reduce nivelul de stres

Extractul din radacina de cicoare prezinta calitati sedative, care ajuta la scaderea nivelului de anxietate si la calmarea mentala. Poate fi considerat si un agent ce induce somnolenta, fiind mai sanatos decat majoritatea medicamentelor somnifere conventionale si comerciale.

Valorile nutritionale ale radacinii de cicoare:

Pentru o singura radacina de cicoare, care cantareste aproximativ 60 de grame:
• 44 calorii
• 10.5 grame de carbohidrati
• 0.1 grame de grasime
• 0.9 grame de fibre
• 0.8 grame de proteine
• 0.1 miligrame de mangan (7% DZ)
• 74 miligrame de potasiu (5% DZ)
• 0.1 miligrame de vitamina B6 (7% DZ)
• 3.0 miligrame de vitamina C (5% DZ)