Cercetatorii de la Universitatea din California de Sud au anuntat ca postirea pentru cel putin 3 zile poate regenera intregul sistem imunitar si promoveaza un stil de viata mai sanatos.

Acestia au descris studiul precum o „descoperire remarcabila si majora” in ceea ce priveste metodele naturale de intarire a sistemului imunitar.

In trecut, dietele de post au fost criticate de nutritionisti ca fiind foarte nesanatoase. Cu toate acestea, noul studiu efectuat de oamenii de stiinta din America sugereaza faptul ca infometarea corpului declanseaza productia de noi leucocite (celule albe din sange), care lupta impotriva infectiilor.

Cercetatorii spun ca aceasta descoperire este in principal benefica pentru persoanele care sufera de un sistem imunitar deficitar, precum in cazul pacientilor cu cancer ce se afla in stadiul de chimioterapie. Chiar si persoanele mai in varsta pot beneficia in urma acestui studiu.

Odata cu inaintarea in varsta, sistemele lor imunitare se slabesc, fiindu-le mult mai greu sa lupte impotriva bolilor obisnuite. Conform acestui studiu, postul ii poate ajuta sa isi regleze din nou sistemul imunitar.

Postirea pentru 72 de ore protejeaza pacientii suferinzi de cancer impotriva impactului toxic pe care il are chimioterapia. Acest tratament salveaza vieti dar poate, in acelasi timp, sa cauzeze leziuni colaterale majore pentru sistemul imunitar. Rezultatele studiului sugereaza faptul ca postirea poate diminua unele dintre efectele negative ale chimioterapiei.

Intrand in amanuntele studiului, cercetatorii au spus ca postirea declanseaza o schimbare de regenerare care alerteaza celulele stem sa creeze noi leucocite; mai exact, sa regenereze sistemul imunitar.

Directorul programului de cercetare, Profesorul Valter Longo, care este profesor de Gerontologie si Stiinte Biologice la Universitatea din California, spune ca studiul a demonstrat ca postirea poate ajuta corpul uman sa produca un intreg nou sistem de aparare.

„Ofera aprobarea celulelor stem sa inceapa sa prolifereze si sa reconstruiasca sistemul imunitar. Vestile bune sunt ca partile afectate sau imbatranite din cadrul sistemului, partile ineficiente, vor fi eliminate din corp in timpul postului. Acum, daca plecati de la un sistem extrem de avariat datorita chimioterapiei sau imbatranirii, ciclul de postire poate literalmente sa genereze un nou sistem imunitar”, spune Profesor Longo.

In cadrul stadiului de experimentare, unele persoane au fost rugate de catre cercetatori sa posteasca regulat pentru 2 sau 4 zile in decursul a 6 luni.

Oamenii de stiinta au descoperit ca postirea nu numai ca ajuta la construirea unui nou sistem imunitar, dar reduce si nivelul de enzime PKA, un hormon care mareste riscul de dezvoltare a cancerului si a cresterii tumorilor ca urmare a inaintarii in varsta.

Profesorul Longo a exprimat uimirea pe care echipa a avut-o in momentul realizarii consecintelor experimentului lor: „Ce am putut observa atat in cazul pacientilor umani cat si a animalelelor a fost ca numarul leucocitelor se micsoreaza odata cu postirea pe o durata indelungata. Dupa ce au inceput din nou sa fie hraniti, numarul a crescut. Asa ca am inceput sa ne gandim, de unde apare acest efect?”

Studiul a sustinut faptul ca postirea pe o durata indelungata, pe langa ca forteaza corpul sa stocheze glucoza si grasimea, descompune mare parte din leucocite. In timpul unui ciclu de postire, epuizarea celulelor albe induce unele schimbari ce activeaza regenerarea celulara pentru un nou sistem imunitar.

„Nu am fi putut prezice faptul ca postirea pe termen lung poate avea astfel de efecte remarcabile pentru sustinerea regenerarii celulelor stem din cadrul sistemului hematopoietic. Atunci cand va infometati, sistemul incearca sa salveze energia si unul dintre principalele lucruri pe care le face este sa recicleze majoritatea celulelor imune nefolositoare, in special pe cele lezate”, a adaugat Profesorul Lango.

Din moment ce acest studiu este sustinut prin experimente, mai multe teste clinice vor fi capabile sa determine si alti factori decat cei mentionati. Daca se intampla acest lucru, o persoana poate merge la un control de specialitate pentru a primi recomandarile corespunzatoare pentru a putea posti.