Dintre toate senzatiile pe care oamenii le simt, iubirea este una dintre cele mai puternice. Nimic din lumea asta nu poate inspira, speria sau sa fie la fel de minunat precum sentimentul de dragoste fata de o alta persoana.

Ceea ce poate nu stiati este ca exista un motiv dovedit stiintific ce ne poate explica sentimentele pe care le traim. Acum, pentru a stabili un lucru, nu incerc sa reduc o experienta ata de frumoasa precum este iubirea la o discutie stiintifica, eu doar cred ca este interesant modul in care corpurile noastre chiar se schimba atunci cand suntem indragostiti.

Chiar exista un raspuns chimic real si masurabil pentru fenomenul de iubire si este fascinant. Personal, nu ma intereseaza daca este vreo incurcatura evolutiva dezvoltata pentru a asigura perpetuarea speciei, iubirea va exista indiferent de circumstante.

Deci, cum afecteaza iubirea structura noastra chimica?

Dopamina

Dopamina este o componenta chimica din creier asociata placerii. Foarte interesant este faptul ca, pentru acelasi motiv, este asociata cu dependenta. Stiti acea stare de ameteala prin care treceti in momentul in care va aflati in compania persoanei iubite?

Este un fenomen real. Mai exact, iubirea este un drog. Conform antropologului in stiinte biologice, Helen Fisher Ph.D, „atunci cand o persoana inseamna ceva pentru voi, va concentrati atentia asupra lor pentru ca sistemul ce emana dopamina a fost activat.

Este declansatorul pentru starea de determinare in scopul atingerii telurilor, unde nimeni nu mai conteaza inafara de partener.”

Noradrenalina

Stiti acei fluturi din stomac pe care ii simtiti in momentul in care va aflati langa persoana iubita? Acestia apar cu un motiv.

Noradrenalina este un hormon de stres care se produce automat si care va creste natural ritmul cardiac; oamenii de stiinta cred ca asta este explicatia pentru bataile rapide ale inimii ce apar atunci cand ne aflam in prezenta respectivei persoane.

Conform lui Fisher, „Acesta este momentul de tensiune maxima. Palme transpirate, gura uscata si cuvinte incalcite.”

Oxitocina

Oxitocina este o componenta chimica emisa in momentul in care cream o legatura fizica cu o persoana, in special in situatii intime. Oxitocina scade nivelul de stres si ajuta relaxarea.

Nu numai ca va ajuta sa va simtiti mai calmi, dar va permite sa asociati si legatura formata – in masura in care noile mame produc oxitocina in decursul lactatiei pentru a intari legatura cu copilul. „Din aceasta componenta sunt facute imbratisarile, saruturile si atingerile,” spune Fisher.

Testosteronul

Desi testosteronul este asociat preponderent partii masculine, si femeile produc testosteron. In cazul acestora, cu cat nivelul de hormoni masculini creste, cu atat va creste si estrogenul pentru a mentine un echilibru corect al celor doua. In mod normal, cadrele intime maresc nivelul de testosteron in cazul barbatilor.

Este interesant de punctat faptul ca exista probe a unor mici cantitati de testosteron in saliva pe care femeile le pot recepta – astfel marindu-se si nivelul de estrogen. „Este doar unul dintre multimea de elemente a unei iubiri adevarate,” spune Fisher. „Relatiile intime pot mari nivelul de testosteron.”

Complexul de Histocompatibilitate (MHC)

MHC reprezinta un set de gene pe care corpul le foloseste pentru a se diferentia la nivel molecular de invadatorii straini. Vechiul cliseu ca opusurile se atrag poate deveni adevarat.

Conform unor cercetari recente, datorita abilitatii corpului de a detecta nivelul MHC de la alte persoane, cu cat doua persoane sunt mai diferite din acest punct de vedere – cu atat mai puternica va deveni atractia dintre ele.

Feromonii

Feromonii reprezinta mesagerii chimici naturali ai corpului. Se presupune ca acestia joaca un rol foarte important in atractia sexuala dintre oameni. Exista chiar si parfumuri care contin feromoni, bazate pe ideea ca acestea pot influenta legea atractiei.

Oamenii de stiinta sunt inca in dezbateri in ceea ce priveste rolul adevarat al feromonilor, dar au cazut de acord in privinta faptului ca mirosul este foarte important atunci cand vine vorba despre iubire.

Fisher spune ca „odata ce va indragostiti de o persoana, mirosul acesteia devine un aspect foarte important pentru voi. Femeile vor purta tricourile iubitilor lor si de-a lungul istoriei s-a putut observa iubirea barbatilor pentru batistele iubitelor.”