Beneficiile smochinelor pentru sanatate: Proprietati anticancerigene si antibacteriene

Smochinele sunt putin diferite fata de majoritatea fructelor cu care ne-am obisnuit, desi ele apartin familiei Moraceae. Aceste fructe au o textura gumoasa, care nu va fi la fel de suculenta precum v-ati astepta in momentul in care muscati dintr-un astfel de fruct.

Majoritatea smochinelor sunt consumate in forma deshidratata, dar sunt bune si cand sunt proaspete. Exista relatari inca din vremuri biblice cum ca s-ar fi gasit si consumat smochine, acestea mentinandu-si si in ziua de azi reputatia si putand fi o alegere sanatoasa pentru planul alimentar.

Beneficiile smochinelor pentru sanatate:

1. Proprietati anticancerigene

Smochinele sunt cunoscute in medicina traditionala sub forma de remediu pentru multiple probleme de sanatate, inclusiv ca tratament natural impotriva cancerului. Un studiu efectuat de catre Departamentul pentru Chimia Medicala Naturala din cadrul Universitatii Farmaceutice Chineze a aratat ca, in cazul oamenilor, unele elemente gasite in smochine sunt toxice pentru diferite structuri celulare canceroase.

Desi este nevoie de mai multe cercetari, oamenii de stiinta sunt incurajati, pe baza multiplelor descoperiri promitatoare de pana acum, sa isi aprofundeze studiile in privinta modul in care compusii bioactivi din smochine pot combate maladiile.

2. Proprietati antibacteriene si antifungice

Smochina reuseste sa actioneze precum un agent antifungic si antibacterian. Un studiu efectuat de catre Centrul pentru Cercetarea Medicamentelor si Ierburilor Medicinale din cadrul Universitatii Kebangsaan din Malaezia a notat doua cercetari prin care s-a relatat abilitatea extractului de smochina de a combate o gama larga de bacterii orale, precum si multi microbi si fungi.

Mai mult, respectivele studii au fost efectuate asupra pestelui Cosas si au demonstrat nivelul de eficacitate al abilitatii smochinelor de a stimula un raspuns din partea sistemului imunitar, fructele putand sustine foarte bine apararea corpului.

Asta explica de ce smochinele reusesc sa diminueze usor simptomele majoritatii bolilor, care de obicei se dezvolta datorita parazitilor sau bacteriilor.

3. Prevenirea cancerului la colon

Smochinele contin fibre, care vor ajuta la stimularea eliminarii radicalilor liberi si a altor substante cauzatoare de cancer, gasite in special in colon. Asta deoarece fibrele maresc motilitatea intestinala.

4. Proprietatea de scadere a insulinei din sange

Frunzele smochinului sunt la fel de comestibile precum fructele. Totodata, in unele parti ale lumii, frunzele de smochin sunt incluse in meniul zilnic; si asta pentru un motiv bine intemeiat.

Frunzele respective sunt cunoscute pentru proprietatile lor anti-diabetice, ajutand la reducerea cantitatii de insulina necesara unei persoane diabetice, care pana la urma, are nevoie de injectii cu insulina.

Intr-un studiu, un extract sub forma lichida din frunze de smochin a fost inclus in masa de la micul dejun a participantilor diabetici, dependenti de injectii, pentru a produce acel efect de scadere a nivelului de insulina.

5. Prevenirea degenerarii maculare

Pierderea vederii, in special in cazul persoanelor mai in varsta, se datoreaza degenerarii maculare. Smochinele si toate tipurile de fructe va ajuta sa evitati aceste simptome comune ale imbatranirii.

6. Intarirea oaselor

Smochinele reprezinta o sursa bogata de calciu, acesta fiind unul dintre cei mai importanti compusi in vederea intaririi oaselor si reducerii riscului de osteoporoza. Mai mult, sunt bogate in fosfor, care induce regenerarea si incurajeaza formarea oaselor in cazul in care acestea sunt degradate sau deteriorate.

7. Pierderea in greutate

In fiecare smochina se gaseste o mina bogata in fibre dietetice. Alimentele cu un continut ridicat de fibre au un efect pozitiv asupra gestiunii greutatii.

In cadrul unui studiu, femeile care isi cresteau consumul de fibre prin intermediul suplimentelor isi scadeau semnificativ aportul de energie. Dar, scorurile pentru saturatie si foame nu se schimbau. Smochinele, precum oricare alte alimente bogate in fibre, sunt eficiente in vederea pierderii in greutate.