O dieta bogata in legume te ajuta sa eviti cancerul, iar acum oamenii de stiinta au gasit dovezi care arata ca ar putea ajuta lupta impotriva tumorilor. Cercetatorii americani au gasit un ingredient, sulforafan, in legumele de culoare verde inchis care ar putea ajuta lupta impotriva cancerului.

Acesta se gaseste in cele mai mari concentratii in broccoli, varza de Bruxelles, conopida si varza furajera (celebra kale) sau rucola. Ingredientul se gaseste si in anumite suplimente alimentare care contin extract de broccoli.

Intr-un nou studiu efectuat A&M Health Science Centre din Texas, 28 de voluntari cu vârste peste 50 de ani au fost atent analizati dupa ce au urmat o dieta bazate pe legume care contin cantitati mari de sulforafan.

La analiza biopsiilor din colon, cercetatorii au gasit dovezi care indica faptul ca persoanele care consuma aceste legume au niveluri mai mari ale unei gene ce lupta impotriva tumorilor, gena p16, decât ceilalti.

Aceasta gena a persistat si dupa ce repondentii au consumat mai putine legume, ceea ce este foarte ciudat, având in vedere ca aceste produse sunt eliminate de organism in maximum 24 de ore.

Doctorii sunt de parere ca o alimentatie bogata in legume crucifere sau un supliment care contine sulforafan (o pastila cu broccoli!) ar putea modifica structura genelor si ajuta organismul sa lupte mai eficient impotriva tumorilor canceroase.

Asadar, consumati cu incredere legumele crucifere si in sezonul rece, proaspete sau murate.

Cercetatorii danezi de la Universitatea din Copenhaga au descoperit ca anumite substante nutritive din usturoi si broccoli pot deveni tratament contra cancerului, se arata intr-un studiu publicat recent in Journal of Biological Chemistry.

Potrivit profesorului Soren Skov, de la Universitatea din Copenhaga, exista in mod natural in broccoli si usturoi anumiti compusi de seleniu care contribuie la blocarea moleculelor imunostimulatoare care agraveaza anumite forme de cancer precum melanomul, anumite tipuri de leucemie si cancerul de prostata.