6 modalitati prin care Atis (Marul de zahar) mentine sanatatea

Atis este numele Filipinez pentru marul de zahar sau mar cremos. Marul de zahar este un copacel ce creste intre 300 si 600 de centimetri la maturitate si are fructe in forma de inima, cu tuberculi poligonali si frunze lunguiete. Fructele sale sunt albe, dulci la gust si au seminte inchise la culoare.

Acest fruct seamana cu un con de brad, dar este dulce. Conform Diviziei de Agricultura al Universitatii Purdue, uleiul obtinut din miezul semintelor de atis poate fi folosit pentru gatit precum si in industria parfumurilor. Semintele sunt extrem de toxice si trebuie sa fie trecute printr-un tratament special inainte de a deveni comestibile.

Beneficiile fructului Atis (Marului de zahar) pentru sanatate

1. Are proprietati antioxidante

Un studiu din 2011, publicat in Jurnalul pentru Cercetari Farmaceutice, a analizat marul de zahar pentru a putea vedea daca acesta contine orice fel de compusi folositori pentru sustinerea nutritionala sau pentru tratamente medicale. Rezultatele acestor cercetari au aratat ca marul cremos prezinta o activitate de curatare a radicalilor liberi, fiind un antioxidant eficient.

2. Ajuta la prevenirea astmului

In cazul in care suferiti de astm, va recomandam cu incredere sa mancati marul de zahar. Prin consumul acestui fruct, puteti profita de cantitati indestulate de vitamina C, unul dintre cei mai puternici antioxidanti care va ajuta sa scadeti riscul de dezvoltare al astmului.

3. Scade nivelul de colesterol

Fibrele sunt extrem de eficiente pentru scaderea nivelului de colesterol din sange si pentru prevenirea blocajelor in vasele de sange. Atis este incarcat cu fibre si contine niacina, unul dintre tipurile de vitamina B ce are un efect semnificativ asupra cresterii colesterolului bun (HDL) sau a grasimilor sanatoase in corp.

4. Ajuta la insanatosirea inimii

Cum poate un mar de zahar sau atis sa fie bun pentru inima? Prin intermediul continutului sau bogat in vitamina B6. S-a descoperit ca aceasta vitamina previne dezvoltarea homocisteinei. Un nivel ridicat de aminoacizi in sange este corelat cu un risc ridicat de boli coronariene si atacuri de cord.

5. Este bogat in Vitamina C

Un atis mediu contine 56.3 miligrame de vitamina C si cantareste aproximativ 150 de grame. Adica aproximativ 75% din doza zilnica recomandata de 75 miligrame pentru femei si 62% din doza zilnica recomandata de 90 de miligrame pentru barbati.

Vitamina C ajuta la mentinerea sanatatii oaselor, muschiilor, precum si la sustinerea vaselor de sange pentru a fi puternice si elastice. Numarul din Iulie 2012 al revistei „Medicul Familiei Americane” declara ca Vitamina C scurteaza durata de manifestare a racelii, atat in cazul adultilor cat si al copiilor.

6. Ajuta corpul sa produca energie

Va simtiti mai obositi in ultima vreme? Atis sau marul de zahar este o sursa perfecta de tiamina, un nutrient care faciliteaza transformarea zaharului in energie.