Poate fi destul de dificil sa recunosti cand o persoana demonstreaza un comportament egoist in relatie, in special cand acea persoana iti este apropiata. Majoritatea oamenilor sunt cumsecade si vor oferi celor din jur prezumtia de nevinovatie

Indivizii despre care se stie ca se folosesc de alti oameni pentru propriul castig sunt lipitori si nu prea se gandesc la faptul ca ranesc pe altcineva.

Nimeni nu merita sa devina sursa de profit a cuiva (doar daca nu este o lipitoare, fireste. Asta se numeste karma.) Acum, ce fel de sociopat subuman ar cersi de la partenerul sau? Nu din nevoie, ci din lacomie; nu pentru ca este incapabil, ci din lene; intr-adevar, este nevoie de un tip *ahem* rar de om.

Bineinteles, ar putea fi iubirea sau devotamentul care te fac vulnerabil in fata unei astfel de persoane. In plus, aceste sentimente te-ar putea impiedica sa deslusesti inselatoria partenerului tau; asadar, a aparut acest articol.

In continuare vom discuta despre 5 semne care ar putea indica probabilitatea ca partenerul sa profite pe seama ta. Daca unul sau mai multe semne ti se par cunoscute, este cazul sa iti revizuiesti relatia.

Cele 5 semne:

1. Ei trebuie sa decida totul

Daca esti intr-o relatie cu o persoana care de foarte putine ori te lasa sa stabilesti diferite planuri, este posibil ca partenerul sa se foloseasca de tine; daca esti cu o persoana care nu iti apreciaza timpul, efortul sau nevoile emotionale, probabil ca esti doar o unealta. O relatie fara sacrificii sau compromisuri nu este o relatie adevarata.

Poti observa unul dintre urmatoarele comportamente?

– Timpul petrecut cu partenerul necesita aproape mereu „aprobarea” acestuia
– Deciziile in legatura cu locurile in care mergeti, oamenii cu care va intalniti si lucrurile pe care le faceti sunt de multe ori la latitudinea lor
– Ideile tale sunt respinse rapid sau evident ignorate

Ai prins ideea deja. Te poti asocia unuia sau mai multor exemple? Daca poti, sansele sunt ca cineva profita de pe urma ta – si probabil in mai multe moduri.

2. O mare parte din comunicarea partenerului este negativa sau neutra

Foarte multi experti in relatii (ex. oameni de stiinta, terapeuti, consilieri) au cazut de acord ca dispretul individual sau mutual este cel mai evident factor al esecului din relatie.

Dispretul este definit de Dictionary.com precum:
1. „senzatia pe care o persoana o are cand considera ceva a fi rautacios, detestabil sau lipsit de valoare; desconsiderare; badjocura.”
2. „starea de a fi desconsiderat; a fi vazut o rusine si fara onoare.”

Cu alte cuvinte, dispretul este opusul respectului. Intr-o relatie, dispretul se evidentiaza prin „judecata negativa, critica sau sarcasm in privinta valorii individului.

Precum sigur stii, comunicarea este totul intr-o relatie. Acum, intreaba-te; ce simti fata de modul de comunicare al partenerului tau?

3. Tu depui cea mai mare parte din efort

Intr-o relatie, lipsa efortului este de multe ori un semn al dezinteresului sau al dezbinarii. Daca investesti o cantitate disproportionata de timp, bani si energie in relatie, ceva nu merge bine.

Cheltuielile monetare sunt mult mai putin importante ca investitiile emotionale pe care le-ai facut. Banii vin si pleaca; dar, daca partenerul nu este dispus sa depuna la fel de mult efort si sa acorde la fel de mult timp relatiei, atunci tu de ce sa faci asta?

Ignorarea responsabilitatilor din relatie se transpune printr-un comportament imatur, indolent si egoist. Nicio persoana rezonabila nu ar face asa ceva altuia pe care se presupune ca-l iubeste. Poate ar fi cazul sa te distantezi de relatia respectiva.

4. Nu „eticheteaza” relatia

Se simte inconfortabil sa spuna cuvintele prietena,prieten sau oricare alta terminologie prin care relatia voastra ar putea fi considerata ceva mai mult decat neoficiala.

Cand incerci sa initiezi o conversatie despre relatie (ex. sa o faceti oficiala sau exclusiva), se agita subit sau ramane fara cuvinte. Simplul motiv pentru aceasta reactie este ca partenerul nu va fi pregatit sa faca din relatie o prioritate. De fapt, s-ar putea sa nu-si doreasca deloc o relatie.

Este cazul sa prinzi curaj, sa te mentii pe pozitie si sa iti pui in balanta celelalte optiuni.

5. Ai observat ca flirteaza (nu in gluma) cu alte persoane

Nu vom sta foarte mult sa explicam problema cu flirtul. De ce? Ei bine, nu vrem sa iti insultam inteligenta.

Unele persoane folosesc flirturile precum o cale de a-i face pe cei din jur sa rada – persoana cu care se afla in relatie stie acest lucru si nu are nimic impotriva. Aceasta este singura exceptie cand vine vorba despre flirtul cu alte persoane. Altfel, este un comportament care poate conduce la infidelitate.

Nu este nicio surpriza faptul ca flirtosii patologici nu sunt neaparat constienti de ceea ce fac. (Trebuie doar sa stai deoparte si sa razi de cineva care flirteaza cu partenerul prietenului sau si care se asteapta sa nu se auda mai departe ceea ce a facut.)